Weet jij welke ingrediënten goed zijn voor een lekkere brainstorm? Ik hanteer ze in ieder geval vaak voor mijzelf, als ik in m’n hoofd heb dat ik ‘wat’ wil gaan maken. Welke het zijn en hoe het bij mij tot uiting komt, vertel ik in deze blog.

Op dit moment werk ik aan een gloednieuw concept van De Escapekist: escapepost. Hoe ben ik tot het idee gekomen? Waar haal ik de input vandaan? Dit zijn vragen die ik regelmatig gesteld krijg. Het opwarmertje wat je op de foto ziet, is zo’n idee. Van iets wat ik had gelezen, naar een associatie met wanten, naar een omhulsel voor de escapepost.

Een idee; hoe krijg je dat, hoe komt het in je op? Voor mij werkt wandelen echt! Een rondje van een uur in mijn eigen omgeving, zonder oortjes in. Vaak zit het eerste kwartier mijn hoofd vol met ‘Dit moet ik nog doen, dat is niet lekker gegaan en ohja, dat is ook op!’ Het ‘moeten’ veranderd gaandeweg naar het ‘willen’. Wat zou ik nog willen? En dat stuur ik in mijn hoofd redelijk snel naar De Escapekist. “Wat zou ik willen aanpassen? Wat zou ik willen verbeteren? Wat wil ik doen om mensen te trekken?”.

En waar een wil is, is een weg. Hoe? Inspiratie opdoen; uit tijdschriften, filmpjes op TikTok, websites, spelletjes maar ook de kringloopwinkel is bij mij favoriet! Alle inspriratie geeft mij plezier, humor en een goed gevoel. Deze inspiratie neem ik mee als ik wandel. Ik connect dan mijn inspiratie met mijn ‘willen’ en ik denk na over de mogelijkheden.

Als er dan zo’n mogelijkheid naar voren komt, suddert het nog even in mijn hoofd. Als het echt een goed idee is, gaat het er echt niet meer uit. Maar ik weet van mijzelf dat als ik het druk heb met mijn werk en privé, dat ik die ideeën gewoon moet opschrijven (of inspreken op de dictafoon). Het scheelt me diep graafwerk als ik het snel weer terug kan vinden!

Het is voor een brainstorm goed om het met meerdere mensen te bespreken, om van verschillende perspectieven input te krijgen. Zo krijg je verbinding. In mijn werk doe ik dat pas bij het concept. Voordat het een concept is, sta ik wel altijd met mijzelf in verbinding. Ik stel mijzelf reflectieve vragen over het idee.

Als ik het idee uit ga werken in concept, mag ik er altijd graag even een kritisch oog naar laten kijken. Wat vindt hij/ zij? Of ik maak een concept en test het uit. De studenten van mij zijn regelmatig proefkonijnen, en dat vinden ze dikwijls helemaal niet erg 😉
Op deze manier sta ik dan in verbinding met het concept-product én de gebruikers en krijg ik een idee hoe het bevalt.

Wat zijn nu de 3 ingrediënten voor een goede brainstorm? Voor mij zijn het wandelen; mij goed voelen tijdens het inspiratie opdoen en het er over hebben. In het algemeen, en dus voor jou zelf in te vullen: beweging – humor – verbinding.

Hoe werkt een goede brainstorm voor jou? Hoe vul jij voor jezelf deze 3 ingrediënten in? Welk ingrediënt zou je meer willen ontwikkelen?