schoteltjes wijsheid

Deze week hadden de studenten bij ons op school introductieweek. Een week waarin met gezonde spanning wordt meegedaan aan activiteiten, waarin kennis gemaakt wordt met nieuwe klasgenoten, docenten en het gebouw. Ik kan mijn eerste week op een nieuwe school mij nog goed herinneren, en jij? De eerste stappen die ik zette binnen het gebouw, de persoon naast wie ik ging zitten (‘Uh, hoi, mag ik naast je komen zitten?’) en wat ik die dag aan had. 

Onze studenten zijn aan de slag gegaan op een actieve manier. Kennismakingsspelletjes, samenwerkingsopdachten en even de laptop erbij om te ontdekken hoe je moet inloggen en waar je de belangrijkste punten vindt. 
Een super leuke activiteit die elk schooljaar terug komt, zijn de schoteltjeswijsheden. Toen ik de opdracht maakte, had ik de doelgroep voor ogen waar onze meeste studenten mee gaan werken: ouderen. Ouderen hebben vaak prachtig servies. Dikwijls te vinden in mijn favoriete winkel: de kringloopwinkel. Ik dacht; in plaats van een leuke spreuk op een tegeltje, zetten we de spreuk op zo’n mooi schoteltje: Schoteltjeswijsheid! 

Op de foto zie je één van de resultaten. Ik wijs de studenten vaak op ‘Loesje – teksten’. De uitspraken van Loesje treffen echt het toekomstige beroep van onze studenten: de zorg. Willen ze een andere spreuk, uiteraard ook goed! Terwijl ze bezig zijn, raken ze vaak ook in gesprek met elkaar. Over de vakantie, over hobby’s, over een dorpsfeest of wat dan ook. Je merkt dat zo’n kennismaking ontzettend belangrijk is, de basis van de opleiding en vaak nog veel meer:

“Een gesprek met een ander, is een kennismaking met jezelf”

Petra d’Huy

p.s.

Mocht je een uitleg willen over hoe je nou zo’n schoteltjeswijsheid maakt, en wat je daarvoor nodig hebt? Stuur me een berichtje, dan krijg je het van mij!